Profesorul Adrian N. Popescu s-a născut la data de 19 februarie 1927, în comuna Zărăfoaia (astăzi orașul Pucioasa), din județul Dâmbovița, într-o familie de oameni evlavioși, Nicu C. Popescu și Alexandrina I. Popescu (născută Diaconescu), ce se trăgeau, atât pe linia mamei, cât și a tatălui, din slujitori ai Sfintelor Altare ortodoxe, preoți si diaconi.
Clasele primare le-a făcut în satul Podurile de Jos din comuna Zărăfoaia, între anii 1934/5 și 1937/8. După terminarea studiilor primare, a urmat cinci clase la Liceul Teoretic „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și trei clase la Liceul Teoretic mixt „Nicolae Titulescu” din Pucioasa. După încheierea studiilor liceale, a fost admis la Institutul Teologic de grad Universitar (Facultatea de Teologie din București). Între anii 1968-1973 a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română la Universitatea din București.
În toamna anului 1956-1957 a fost numit profesor la Școala de cântăreți bisericești și Seminarul teologic de la Curtea ce Argeș. A funcționat ca profesor până în luna iunie a anului 1964, când s-a mutat la Redacția revistei Glasul Bisericii, ca „șef de birou” în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din anul 1978, a fost reîncadrat ca profesor cu normă întreagă la Seminarul Teologic din București, până când iese la pensie, în anul 1995. A mai funcționat totuși ca profesor, până în luna iunie a anului 2001, când se retrage definitiv din munca didactică.
Activitatea publicistică
Pe lângă activitatea zilnică de profesor, îndrumător și responsabil de formarea culturală a viitorilor preoți, a desfășurat și o rodnică activitatea publicistică. Cât timp a lucrat la redacția revistei Glasul Bisericii a publicat aproape în fiecare număr, reportaje, cronici, recenzii, etc. Din lucrările sale, în volume sau în studii, în număr de peste 100: predici, exegeze biblice, medalioane teologico-literare, reportaje, evenimente festive din activitatea Bisericii Ortodoxe Române, amintim:
• Pagini din scrisul meu. – București: Editura Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, 1998, 319 p.; - carte tipărită cu prilejul împlinirii a 50 de ani de activitate în cadrul Bisericii, cu binecuvântarea Preafericitului Teoctist, fiind o „carte festivă”, conținând publicațiile sale din revistele bisericești, cu un Cuvânt înainte semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist;
• Însemnări
autobiografice. – București: s. n., 2000, 224 p.;
• Caleidoscop.
– București: s. n., 2002, 41 p.;
• Retrospectivă
în secolul XX. – București: s. n., 2001, 253 p.;
• Amintiri
omagiale. – Galați: Editura Episcopiei Buzăului și Vrancei,
2007, 126 p.