head-home-bg
Vizita oficială a Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la Seminarul Teologic Ortodox din București
Vizita oficială a Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la Seminarul Teologic Ortodox din București

În data de 8 iunie 2021, la inițiativa Bibliotecii Seminarului Teologic Ortodox din București, Domnul Academician Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, a vizitat Seminarul Teologic, Biblioteca Seminarului, Mănăstirea Radu-Vodă și beciurile fostului Palat Domnesc, restaurate și amenajate în prezent ca muzeu-lapidariu. 

Cu acest prilej, Biblioteca Seminarului a pregătit o expoziție de carte din bibliografia românească veche începând cu anul 1766, cărți cu dedicații și semnături ale tuturor Patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române, ale marilor ierarhi, duhovnici și teologi ai țării, precum și mai multe volume semnate cu dedicație de către membrii Academiei Române, și extrase din colecțiile de carte Teoctist Patriarhul și Onisifor Ghibu.

La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Arhim. Nectarie Șofelea, Starețul Mănăstirii Radu Vodă și director adjunct al instituției, Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Pr. prof. Marian Colțan, directorul Seminarului Teologic, Protos. Arsenie Nae, bibliotecarul Seminarului Teologic, profesori și elevi ai unității de învățământ.

Domnul Președinte, Ioan Aurel Pop, a fost însoțit de Domnul Prof. Univ. dr. Romiță Iucu, Președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București (UB) și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, care este și mijlocitorul organizării acestui eveniment.

Președintele Academiei Române a adus aprecieri încurajatoare Bibliotecii Seminarului, fiind plăcut impresionat de colecțiile existente în bibliotecă, de organizarea și spațiul primitor. Totodată, și-a exprimat bucuria de a îmbogăți fondul de carte al Bibliotecii, oferind cu această ocazie mai multe volume cu conținut istoric și spiritual, care reprezintă cele mai noi apariții editoriale ale Academiei Române, dar și ale condeiului inspirat ce îi aparține.


Volumele oferite de Președintele celui mai înalt for cultural și științific al țării, sunt următoarele:

• Academia Română - Simbol al spiritualității, forum al consacrării, spațiu al cercetării fundamentale;

• Istoria românilor (vol. I-X);

• Gh. Duca, Ioan - Aurel Pop - Uniți prin știință;

• Ioan-Aurel Pop (coordonator) - Diplome maramureșene din secolele XVI-XVIII, provenite din colecția lui Ioan Mihalyi de Apșa;

• Ioan-Aurel Pop - Românii. Eseuri despre unire;

• Ioan-Aurel Pop - Transilvania. Starea noastră de veghe; 

• Ioan-Aurel Pop - Istoria Transilvaniei;

• Ioan-Aurel Pop - Re de Dacia, un proiect de la sfârșitul Evului Mediu;

• Ioan-Aurel Pop - The History of Transylvania (vol. I-III).


La final, Domnia Sa, a rostit un cuvânt profesorilor și elevilor Seminarului Teologic bucureștean și a fost invitat să pecetluiască momentul prin însemnarea câtorva gânduri în Cartea de Aur a Seminarului.

Profund onorat de privilegiul de a vizita Mănăstirea Radu Vodă și Seminarul Teologic, aduc cel mai adânc prinos de recunoștință și apreciere ctitorilor, binefăcătorilor și chivernisitorilor actuali pentru marea lucrare duhovnicească pe care, cu smerenie deplină, o fac mereu... 

8.06.2021
Ioan A. Pop