head-home-bg
Colecția Onisifor Ghibu
Colecția Onisifor Ghibu

Colecția Onisifor Ghibu se află în grija Bibliotecii Seminarului Teologic din București din anul 1978. După moartea profesorului Onisifor Ghibu, în anul 1972, întreaga sa bibliotecă a fost luată în custodia Arhivelor Naționale. În anul 1977 a avut loc memorabilul cutremur din București, timp în care și clădirea în care se afla biblioteca pedagogului Onisifor Ghibu a suferit pagube serioase. În acest an, Octavian Ghibu, fiul profesorului Onisifor Ghibu, a luat o mare parte din biblioteca tatălui său și a adus-o la Biblioteca Seminarului, care pe atunci se afla în casa arhierească de la Radu Vodă.

Aproximativ 5.000 de volume de carte din biblioteca profesorului Onisifor Ghibu a donat-o bibliotecii Seminarului, iar o parte din cărțile de valoare aflate în colecția sa, le-a dat către Academia Română, inclusiv Cazania Mitropolitului Varlaam, din anul 1643.

Toate aceste volume de carte au fost însemnate și scrise pe bilete, cu titlu și însemnări, de către doamna bibliotecar Elena Mioara Mazilescu, care le-a primit, cu ajutorul elevului de atunci, astăzi, Arhimandritul Vladimir Dărângă, din Mitropolia Olteniei, și cu directa supraveghere a domnului Octavian Ghibu.

În ultimii ani, au fost ordonate și reașezate după normele biblioteconomice, fiecare volum primind un număr unic de ordine. Numerele de ordine merg crescând de la cota I (până la 20 cm.) până la cota IV (până la 46 cm.). Toate volumele au fost înregistrate în format digital, primind număr singular de inventar și ștampila Bibliotecii. La înscrierea în inventar s-au urmat normele stabilite pentru redactarea fișelor de catalog, unde s-au trecut: titlul operei, autorul, editura, locul, anul, limba, numărul de pagini, cota și descrierea, unde s-a specificat dacă există semnătură personală sau dedicație.

Ca semn de recunoștință și de cinstire a memoriei profesorului Onisifor Ghibu, fondului de carte ce îi aparține, i s-a dedicat o sală specială, unde a fost așezată întreaga sa colecție, dimpreună cu tabloul său, oferit bibliotecii de către familie.

În timpul inventarierii volumelor de carte din colecția Onisifor Ghibu s-au descoperit numeroase însemnări, semnături și dedicații din timpul activității sale ca unionist, profesor și pedagog. De notat este că, o parte din cărțile Arhimandritului Iuliu Scriban se regăsesc în fondul acesta, iar însemnările care se află în aceste cărți arată prietenia pe care aceștia au întreținut-o în timp.